1943: Tijdens de oorlog: Joods onderduikertje uit Stramproy overleden in het SJG in Weert tijdens de oorlog

Categorie:

Beschrijving

Ingestuurd door: Bert Lenaers

In de oorlog was een joods jongetje ondergedoken in Stramproy, het werd ernstig ziek. Enkele mensen uit Stramproy hebben bloed afgestaan. Uiteindelijk is het jongetje in het Weerter ziekenhuis overleden. Het moest allemaal in het geheim gebeuren, het jongetje is dan ook in de nacht begraven in de tuin van Dr. Lohman de Geneesheer Directeur, later is het herbegraven op een joods kerkhof in Eindhoven.
Is daar iets van terug te vinden in het archief? Of zijn er andere mogelijkheden om daar iets over terug te vinden.
Misschien weet de heer Rob Lohman daar nog iets van?

In 1943 is in Stramproy een jongen overleden aan een hersenvlies ontsteking. In dat jaar heeft het verzet een Duitse trein in Baexem opgeblazen. Als vergelding hebben de Duitsers in deze regio de huisartsen opgepakt. De huisarts van deze jongen uit Weert zat dus ook vast en kon dus geen hulp bieden aan de patiënt, zijn 18-jarige zoon is nog bij de jongen geweest maar kon niets doen. Is daar in het ziekenhuis iets van bekend? Waarschijnlijk waren er meer huisartsen toen niet beschikbaar.

Extra informatie

tijdsperiode

1940 – 1950

Praat mee


26 juni 2019

Beste Bert,

Wellicht helpt deze publicatie bij het vinden van de antwoorden op jouw vragen. Mocht de jublieumcommisie iets opvangen, geven we het zeker door.

Met vriendelijke groet,

Mayke

Bas Pluijmen
21 oktober 2019

Ik weet hier meer van.