1967-1969: Rond het 100 jarig bestaan

Categorie:

Beschrijving

Ingestuurd door: Dora Hut-van Swigchum

In deze periode heb ik op de administratie in het ziekenhuis gewerkt. Ik kon in die tijd kiezen tussen twee banen, kantoor of priklab. Ik heb er een paar nachten over gedaan om te beslissen. Toch maar voor kantoor gekozen, omdat ik in mijn dromen huilende en schreeuwende kinderen zag, die niet door mij geprikt wilden worden. Eerst werkte ik voor dhr. Thijssen, die de salarisadministratie deed. Betaling ging nog contant in een zakje. Wij moesten in de Regentenkamer met 4 mensen die zakjes vullen en het moest allemaal op de cent kloppen. Ander moesten we weer ieder zakje gaan natellen. Alles werd nog met de hand berekend. Later kwam ik op het grote kantoor tegenover de EHBO daar was het altijd bloedheet in de zomer. Er konden slechts wat ramen open en gordijnen dicht. Wij verrichtten ook wat werk voor de Röntgenafdeling, die toen ook al lekker in de koele kelder zat. Dr. van Gorp (radioloog) kwam af en toe op kantoor en schrok zo van de warmte daar, dat hij spontaan zijn portemonnee trok en geld gaf ,om aan de overkant bij de toen aanwezige winkeltjes daar, ijs voor ons allemaal te gaan halen.

Op een gegeven moment kwam er een computer op kantoor. Het was een bureau met een beeldscherm en een grote zware kast waar de computer in zat. Wij konden daar alleen wat rekeningen mee maken. Meer was niet met die computer niet mogelijk.

Wij kregen af en toe ook vlaai van de kraamafdeling, want die kwamen er soms in om. Alle vaders, opa’s en oma’s brachten veel vlaai mee omdat er een kleine was geboren. Later hebben ze een bus in het ziekenhuis gehangen, waar mensen geld in konden doen om hun waardering voor het ziekenhuis te laten blijken. Daarvan profiteerden later dan alle werknemers i.p.v. alleen de afdelingen waar de mensen verpleegd werden.

Het 100-jarig bestaan heb ik toen ook meegemaakt. Ik heb het boekje dat wij ter gelegenheid kregen nog. Misschien heeft het ziekenhuis ook nog een exemplaar, anders wil ik die wel afstaan. Er staan een aantal statistieken in bv. in 1968 waren er 114.470 verpleegdagen en een verpleegdag kostte toen 36 gulden en 57 cent. Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan heb ik met een aantal personeelsleden een toneelstuk ingestudeerd. Dat deden we op de zolder van het gedeelte waar de zusters nog woonden. Heel veel lol gehad. We hebben het stuk opgevoerd voor het overige personeel en nog een keer in het van Berlo Heem dat toen nog vrij nieuw was.

Extra informatie

tijdsperiode

1960 – 1970

Praat mee


Willeke
28 augustus 2019

Beste Dora, Leuk je stukje over werkervaring te lezen. Je hebt het over een boek ter ere van 100-jarig bestaan. Staan hier foto’s in van het Liefdehuis in de Beekstraat? Benieuwd