1960-1962: Ziekenhuisopnames

Categorie:

Beschrijving

Ingestuurd door: José Nouwen

Als peuter heb ik vanaf dat ik 1,5 jaar was tot ik 3 jaar was, bijna onafgebroken in het ziekenhuis aan de Boerhaavestraat gelegen (1960-1962). Ik ben toen 10 keer geopereerd aan beide oren door dokter Nolting, vanwege een hardnekkige middenoorontsteking. Als peuter lag ik in de bekende bedjes (zie de foto) en ook mijn kleine zusje heeft in het ziekenhuis gelegen (vastgehouden door een mevrouw op de foto). Zij heeft een half jaar in het ziekenhuis gelegen voor verschillende operaties aan de oren. Van deze periode kan ik me weinig herinneren, vanwege de jonge leeftijd. Voor mijn ouders zal dit een heftige periode zijn geweest mede doordat m’n oudere broer van een middenoorontsteking een hersenabces heeft gekregen en na een coma van 4 maanden en revalidatie in het Charlotte Oord in Tilburg uiteindelijk met een blijvende handicap door het leven moest gaan.

Later ben ik nog enkele malen opgenomen geweest in het SJG. Van die tijd herinner ik me de zaal waar de meisjes lagen. Tussen de zaal van de jongens en de meisjes zat een hele grote raam die gedeeltelijk was geblindeerd. Als je op het staal van de bedplank aan het hoofdeinde ging staan, kon je als kind er net overheen kijken. Dat mocht absoluut niet van de “zusters”. Natuurlijk heb ik dat een keer geprobeerd, maar dat werd meteen afgestraft met een reprimande en ik werd zelfs mijn bed bijna van de zaal gereden en zou bij de jongens op de zaal worden gezet, als straf! Gelukkig waren er ook aardige “zusters”, die een oogje dichtknepen.

Het was een feest als we met z’n allen voor het raam mochten staan, net voor het bezoekuur en iedereen z’n ouders beneden zag aankomen!
Het eten vond ik altijd lekker, maar vooral de aardappelpuree en de gehaktballen.

Extra informatie

tijdsperiode

1960 – 1970

Praat mee