1940-1945: De oorlogsjaren

door 20 maart 1900 maart 8th, 2019 Tijdlijn

In de nacht van 9 op 10 mei 1940 brak de oorlog uit in Weert. Weert lag vanwege de aanwezigheid van het kanaal en de kazematten in de gevaren- en gevechtszone. In het St. Jans Gasthuis werd gevreesd voor een groots bombardement. Hierom moesten de zieken en de bewoners van het ziekenhuis naar Delft worden geƫvacueerd. De bruggen waren echter opgeblazen, waardoor dit plan niet doorging. Later besloot men de kinderen met kleine schuitjes over de Zuid-Willemsvaart te brengen richting Eindhoven. De overige zieken werden in dekens gewikkeld totdat zij aan de beurt waren voor hun vervoer naar de school in Tungelroy.

Na de capitulatie van Nederland, ongeveer een week later, werd het leven in het ziekenhuis weer hervat en verhuisden alle patiƫnten weer terug naar de zalen. Het St. Jans Gasthuis kwam gelukkig redelijk ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog.

Hoewel er in 1940 een begin was gemaakt met de bouw van de poliklinieken en een klasse- en kinderafdeling, gaf de oorlog toch een terugslag op alle plannen. Pas na 1944 werden deze afdelingen in gebruik genomen. Hierna maakte het ziekenhuis onder leiding van de beide directeuren dr. Lohman en drs. Linders een stormachtige ontwikkeling door, waardoor het tot een goed uitgerust ziekenhuis van 330 bedden uitgroeide.

 

Stuur uw eigen herinnering in
Terug